INDOMASTER TAI CHI

Balans en persoonlijke groei

https://indomaster.nl

 

Info les/prive les
indomaster.taichi@gmail.com

Wat is gezondheid?Gezondheid is een toestand van een lichamelijk, mentaal en sociaal welzijn en niet slechts een absentie van ziekte. Bovenstaand is een fundamenteel streven voor elk mens ongeacht ras, religie, politiek bewustzijn of sociale en economische omstandigheden.
Gezondheid is het continue naar balans zoeken in lichaam en geest, tussen lichaam en geest en de omgeving waarin men leeft.
Er is een groot verschil tussen het rationeel begrijpen van werkelijke gezondheid in al haar aspecten en het werkelijk beleven van gezondheid in lichaam en geest welke als 1 harmonieus geheel functioneren.

Gezondheid wordt vaak verward met Fitheid;
Veelal is de gedachte dat wanneer men fit is men dan automatisch ook gezond is.
Dit is echter niet altijd het geval.
Men kan fit zijn om een bepaald beroep of een bepaalde sport te kunnen uitoefenen, dit betekent echter niet dat men dan ook automatisch gezond is.
Het kan zijn dat er bepaalde spiergroepen worden overbelast en andere weer worden verwaarloosd, waardoor er een onbalans zou kunnen ontstaan.
Veelal worden de inwendige organen zoals hersenen, hart, longen, lever, milt, nieren, darmen, maag niet specifiek krachtig gemaakt, en juist het goed functioneren van deze inwendige organen zijn in hoge mate mede-verantwoordelijk voor een goede lichamelijke gezondheid.

Taichi heeft een totaal andere benadering in gezondheidstraining.
Alle spieren van het lichaam worden in harmonie ontwikkelt en worden op zodanige manier gebruikt dat ze als 1 harmonieus geheel samenwerken.
De rompbewegingen en diepe kalme ademhaling zetten het middenrif in werking waardoor de inwendige organen continue worden gemasseerd en zo aan kracht toenemen.
Hierdoor kan men veel efficienter bewegen en uiteindelijk zal er een toename aan vitaliteit in alle handelingen zich gaan manifesteren.
Dit, in combinatie met het langzame bewegen geeft een druk op de botstructuur waardoor de botten en gewrichten sterk en soepel worden.
Ook de gedachten worden geheel bij het oefenen betrokken, elke beweging wordt gestuurd door de intentie.
Hierdoor worden lichaam en denken tegelijkertijd ge-oefend.
Het denken wordt kalm en stressvrij ; alle energie wordt in het lichaam 'gepompt ' waardoor men veel efficienter traint dan wanneer men oefeningen doet waarbij de gedachten slechts voor een paar procent in de oefening zit.

In het menselijk lichaam zetelt een essetiele energie, levenskracht; deze levenskracht ( ook wel chi, ki, of prana genoemd ) zorgt ervoor dat wij kunnen denken en handelen.
In tai chi chuan wordt er een grote aanspraak gemaakt op deze levenskracht door deze met de wilskracht te sturen door het lichaam om zodoende kracht te geven aan het lichaam.
Strek uw arm uit en richt de aandacht intens op uw arm, doe dit een paar minuten en u zal een enorme tinteling gaan voelen in de arm en handen; dit als gevolg van een verbeterde bloedsomloop welke door de levenskracht wordt gestuurd.
Doe vervolgens hetzelfde maar dan op een onverschillige manier zonder enige aandacht, u zal bemerken dat deze tinteling en warmtegloed aanmerkelijk minder is omdat de aandacht niet wordt betrokken bij de handeling.
Het tweede aspect van taichi is het leren omgaan met impulsen vanuit de omgeving en exessieve verlangens.
Dagelijks worden we geconfronteerd met alledaagse problemen op allerlei gebied.
Met grote regelmaat worden we "geplaagd" door ons eigen denken in de vorm van allerlei verlangens welke vaak niet haalbaar zijn en veel frustraties veroorzaken welke uiteindelijk in stress resulteert.
Dit geldt voor elk mens ongeacht de omstandigheden.
Tai chi chuan training kan hierin een enorme ontspanning geven door 'los te laten'.
Het 'los laten' geeft vaak weer de mogelijkheid om verder te kunnen gaan op ons levenspad.
In taichi tui shou ( pushing hands) wordt geleerd hoe men met impulsen van buitenaf op een meest harmonieuse en efficiente manier kan leren omgaan.
In deze oefening leert men meegeven met een druk en deze tot eigen voordeel om te zetten.
Schrikreacties worden langzamerhand omgevormd tot bruikbare reacties.

Voor het dagelijks be-oefenen van taichi is niet veel ruimte nodig, geen apparatuur, alleen makkelijk zittende kleding.
Geduld, doorzettingsvermogen, de bereidheid om te willen investeren in 'los laten' is nodig nodig om gezondheid tot eigen goed te maken.
En als laatste, het op de juiste manier be-oefenen van taichi is cruciaal;
Met een verkeerde manier van oefenen wordt alle kostbare tijd en inspanning niet beloond met goede gezondheid.
Uiteindelijk traint men taichi om gezonder en sterker te worden in alle opzichten.

Geschreven door indomaster

Tai Chi instructeur Den Haag en Rijswijk, betaalbaar, gezond en ontspannen taichi prive lessen
C O N T A C T
TaiChi Den Haag-Rijswijk

indomaster.taichi@gmail.comHomepage/Voorpagina

Indomaster TaiChi


Taichi Philosophy

Master Po: On Evil


Master Po: The Lotus Pond


Chi kung

BA DUAN JIN OEFENING

Indomaster Tai Chi

Indomaster taichi teacher/leraar

Wat kan je hier leren?

Taichi voor iedereen die gezondheid zoekt !

Indomaster taichi blog

tai chi artikelen

Taichi Startpagina

Taichi.2 link.be
2Link